Kortenaken

boerenrock kortenaken
Kortenaken
Delen:

Kortenaken is een landelijke gemeente, gelegen in de provincie Vlaams-Brabant, arrondissement Leuven, regio Hageland. Het grondgebied is zeer uitgestrekt (49,06 km²). De fusiegemeente bestaat uit 7 deelgemeenten of kerkdorpen: Hoeleden, Kersbeek-Miskom, Kortenaken, Ransberg, Stok en Waanrode. Op een luchtfoto van de gemeente zie je een agrarisch lappendeken. De Velpe doorkruist het heuvelachtige landschap. De woonkernen situeren zich vooral rondom de kerktorens. Daarnaast is er ook veel lintbebouwing. De gemeentelijke infrastructuur is sterk uitgebouwd in de verschillende deelgemeenten.

Kortenaken telt 7578 inwoners in 3020 gezinnen. De bevolkingsdichtheid bedraagt slechts 154 inwoners/km². De Kortenaakse bevolking is bovendien oud. De vergrijzing neemt elk jaar sterk toe. Er zijn weinig allochtone inwoners: 91 niet-Belgen. Op economisch vlak kunnen we stellen dat Kortenaken een gemeente is van landbouwers (vnl. fruitteelt) en pendelaars. Er zijn heel wat kleine zelfstandigen, maar slechts één fabriek (Bovin - beton). De scholingsgraad is relatief laag, het gemiddeld inkomen ook.

Kortenaken is een veilige, groene gemeente. De voorzieningen op het vlak van openbaar vervoer zijn echter minimaal uitgebouwd. Omwille van het groot aantal kilometers is het onderhoud van het wegennet een zware opgave.