Met veel pijn in ons hart!

Dank aan alle trouwe fans!
Boerenrock stopt op zijn hoogtepunt
Delen: 

Dank je wel, beste fans (x200.000)!

Boerenrock stopt ermee
(maar legt niet helemaal het loodje!)

Meer dan 200.000 keer bedankt aan de evenvele bezoekers die Boerenrock de afgelopen 27 jaar in Kortenaken mocht verwelkomen. Honderden keren dank aan de vele vrijwilligers die mee hun schouders hebben gezet onder één van de sympathiekste zomerfestivals van Vlaanderen. Wij, Boerenrockers, hebben van elke noot ferm genoten, en toch is het liedje uit. De 27ste editie van Boerenrock was de meest succesvolle, maar ook de allerlaatste.

Waarom stopt Boerenrock op een hoogtepunt?

Het is een verdomd moeilijke beslissing waarover we lang, erg lang hebben nagedacht. We willen ook niet abrupt stoppen en onze vele fans en supporters in de kou laten staan – we zijn niet voor niets Boerenrockers, hé! – maar daarover straks meer.
Na de 25ste editie overwogen we al eens om te stoppen met de organisatie, maar de hartverwarmende reacties van de vele fans overtuigden ons om er nog twee edities aan toe te voegen. Het werden de twee meest succesvolle edities ooit. De 27ste (25 + 2) was helaas echt de laatste. We stoppen op ons absolute hoogtepunt. Voor het eerst waren dit jaar beide festivaldagen, onze familiedag zelfs lang vóór het festival, uitverkocht. Ook sporters stoppen liefst als ze het toppunt van hun kunnen bereikt hebben. (Wij hopen nu al dat Tom Boonen stopt als hij op zijn laatste dag als profwielrenner zijn vijfde Parijs-Roubaix wint!)
Kortom, het was een zware beslissing. Een heel zware beslissing die we toch met opgeheven hoofd nemen, want wij zijn niet zo’n beetje trots op wat wij de voorbije 27 Boerenrockjaren mochten betekenen en konden bereiken. Anno 2016 is Boerenrock dan ook een zeer gezonde organisatie die de komende maanden en jaren zeker nog van zich zal laten horen. Maar, zoals daarnet gezegd, daarover straks meer.

Het verstand haalde het evenwel van het hart.

Omdat:

* de kleine groep vrijwilligers die de kern vormden van de Boerenrockorganisatie een kleine groep bleef terwijl het festival groeide en groeide. De drijfveer van die vrijwilligers was het eigen plezier en het plezier van anderen. Helaas kroop er de afgelopen jaren zoveel werk in organisatie, opbouw, afbraak en de driedaagse zelf, dat ze amper een minuut hadden om zelf nog te genieten van hun evenement. Als je een jaar en drie dagen lang keihard werkt en dan vaststelt ‘dat je er geen plezier aan beleefde’, kun je daar maar één conclusie uit trekken.
* het festival van in het begin draaide op de tomeloze inzet van vrijwilligers die zich tot 365 dagen per jaar sleutelden aan de volgende editie. Financiële vergoeding: niets. Wij zijn iedereen die zijn steentje bijdroeg verschrikkelijk dankbaar. Zij vormden mee het hart van Boerenrock. In 2016 vonden wij echter onvoldoende vrijwilligers/verenigingen voor de 800 jobs die we moesten invullen. Gevolg: we moesten voor het eerst betaald personeel inschakelen.
* de vele onkosten de jongste jaren de pan uit swingden en wij de rekening niet willen doorschuiven naar de festivalgangers. Boerenrock is een sympathiek en democratisch festival. De enige oplossing was elk jaar meer bezoekers te ontvangen om ons break-even punt te bereiken. Ondanks onze grote en gezonde groei bleven we voor de grote sponsors een ‘kleiner evenement’, zodat de inbreng van die kant ook beperkt bleef. Ook hier willen we een ‘dikke merci’ zeggen aan de vele sponsors die hun steentje bijdroegen.
* we na de Pukkelpopstorm – die ook onze VIP-tent in opbouw de lucht inblies – ons meer dan ooit bewust werden van de risico’s en verantwoordelijkheden. Elk jaar was er wel in de dagen voor of na het festival ergens een zware storm of intense hagelbui met heel wat schade. We moeten niemand 23 juli 2016 in herinnering brengen, toen het water op sommige plekken van onze festivalweide tot één meter hoog stond. En dan vergeten we nog de terreurdreiging die ons dit jaar nog meer slapeloze nachten bezorgde.
* België is en blijft een land van regeltjes en normen – en evenvele controleurs. Vooral de laatste jaren namen de controles hand over hand toe, terwijl wij als vrijwilligers één doel voor ogen hadden: een goed festival organiseren. En dat volledig te goeder trouw en in alle eerlijkheid. Als je een heel jaar met een fantastisch team keihard werkt naar die driedaagse en dan enkele uren tijdens het evenement al je tijd moet steken in het beantwoorden van vragen van controleurs, verlies je de moed, idealisme en stimulans om als vrijwilliger nog je schouders te zetten onder een organisatie of vereniging.

Meer dan 20.000 bezoekers zakten dit jaar af naar het uitverkochte festival in Kortenaken. In die 27 jaar in totaal goed voor ruim 200.000 bezoekers. Het gevoel bekroop ons soms dat we daarvoor net iets meer respect hadden verdiend. Respect dat we zeker kregen van publiek en artiesten. Vele grote namen kwamen graag naar ons ‘bescheiden’ festival.

Valse bescheidenheid zegt wat het is: vals. En daarvan willen we niet beschuldigd worden. Van arrogantie evenmin. Maar toch: we durven hier vandaag te zeggen dat dit een zwarte dag is voor het sociaal-culturele leven in Kortenaken. En ook dat de gemeente zijn belangrijkste uithangbord verliest. Op onze promotietournees stelden we meer dan eens vast dat Boerenrock bekender in de oren klonk dan Kortenaken.

Het festival is dood. Maar leve Boerenrock!

Vandaag zetten wij een punt achter het festival. Maar we zegden het eerder al: Boerenrock is een gezonde organisatie en gaat niet zomaar bij de pakken neerzitten. Wat kunnen onze fans nog van ons verwachten? Er broeien verschillende ideeën. Wat, wanneer, hoe, … dat is voor later!
Een eerste event is het try-out concert van de nieuwste K’s Choice theatertournee in De Passant in Zoutleeuw op 4 november. Gratis en enkel en alleen op uitnodiging voor onze vrijwilligers.
Meteen het bewijs dat we hen in het hart dragen!
Elke opportuniteit die ons pad kruist in de toekomst zal bekeken worden.
Dus, hou ons in de gaten voor nog meer Boerenrock-nieuws!

Dank aan al onze vrijwilligers
Dank aan alle artiesten
Dank aan alle festivalgangers
Dank aan iedereen die Boerenrock in zijn hart draagt.

De Boerenrockers